Het begint met een droom

24/02/2020 - 11:52

Het begint met een droom

Zo ben ik in 1986 ook begonnen.

Als 19 jarige moest ik nog naar de rechtbank om me te laten ontvoogden, anders kon ik niet zelfstandige worden. Toen was de leeftijd van meerderjarig nog vastgesteld op 21 jaar.

Neen heb er nooit spijt van gehad, maar dat is ook dankzij de ongelooflijke steun van mijn ouders. Mijn papa had de tijd van zijn leven als hij de crème mocht draaien en het deed hem zoveel plezier als iedereen hem zei dat het toch allemaal zo lekker was. Maar dit liedje heeft niet zo lang mogen duren. Eind 1988 , net na mijn huwelijk, werd mijn papa ziek. Longkanker. Je wereld stort in natuurlijk. Hij heeft zolang hij kon, meegedraaid en kon daar nog zijn kracht uithalen. Na een tijdje belandde hij dan toch in het ziekenhuis maar kwam nog regelmatig naar huis . Eind 1989 overleed mijn vader dan, net voor mijn bevalling , drie weken later.

Sindsdien werkte ik met mijn echtgenoot en mama verder in mijn tea-room.

Mijn ouders waren altijd zelfstandige geweest, ze hebben hard gewerkt. Ze hadden hun eigen interieurzaak. Mijn papa ging in de huizen behangen, verven, tapijt of vinyl leggen, ruiten in ramen plaatsen; En mijn mama had de winkel, waar je dan alles eerst kon gaan kiezen en bestellen. Zij maakte ook de gordijnen (soms hielp ik mee) en mijn papa ging die dan ophangen. Vele huizen in Overijse en omstreken hebben mijn ouders voorzien van interieur!!

Het ondernemen zit me dus in het bloed

Tot 1993 heb ik de tea-room uitgebaat. Maar door familiale omstandigheden (2 kleine kindjes en man die geen interesse meer had) heb ik dan de zaak overgelaten, ben gaan werk zoeken. 5 jaar gaan werken, als verkoopster, ook als manager functie.

Maar bon, eenmaal je ondernemer bent geweest , dan blijft die microbe in je lijf. Dus was ik al snel in bijberoep gestart. Daar ik in een interieurwinkel werkte, kon ik daar mijn ervaring van gordijnen maken wel gebruiken. Dus had ik toch nog ergens de vrijheid om dingen te realiseren.

In 1996 zag ik dat mijn vroegere zaak terug over te nemen was. Ik had al eerder gemerkt dat het niet draaide zoals ze hadden verwacht en toen had ik er al zoveel hartpijn van toen ik besefte dat al wat ik had opgebouwd , zij gewoon kapot hadden gemaakt.

Toen ik zonder werk was gevallen, was ik terug met het idee beginnen spelen om misschien toch eens na te denken om misschien toch de zaak terug over te nemen.

Zo gezegd, zo gedaan. In 1998 was ik terug trotse uitbater van mijn eigen horeca-zaak . Wat ooit mijn papa in 1986 had opgebouwd , heb ik terug in eigen handen. Ik kwam terug thuis :)

Stel je zeker volgende vragen :

- Wat heb ik te bieden dat anderen niet hebben?

- Doe ik het alleen of met mijn partner?

- Wat zijn mijn basiskosten? Hoe ziet mijn financieel plan er uit?

- Welke kanalen kan ik gebruiken om zichtbaar te zijn?

- Welk is jouw ideale klant? Wat zijn zijn pijnpunten?

- Weet je welke vergunningen je moet aanvragen?

- Ben je op de hoogte van de subsidies?

- Kies je voor een eenmanszaak of voor een vennootschap?