En dan gebeurt er dit...

16/04/2020 - 19:37

En dan gebeurt er dit...

Werken in de horeca is hard werken. Shiften draaien op alle uren van de dag en nacht, weekdagen en weekends. Er komt soms geen einde aan. En dan nog je boekhouding doen, bestellingen, onderhoud, nieuwe gerechten op de kaart zetten, je personeel motiveren en nog zo veel meer. Maar de voldoening die je krijgt als de klanten genieten van de volledige beleving, dan steek je met plezier die pluim op je hoed en heb je weer energie om er terug in te vliegen.

En dan nog tijd maken voor je gezin. Quality time met partner en kinderen. Er zijn maar 24 uur in een dag.... en 7 dagen in een week.

En dan gebeurt er dit, de corona-crisis doet zijn intrede.

Niemand had zich ooit verwacht aan deze nachtmerrie maar het is er.

Neen, het was in China, zo ver van ons bed. Met al die chinezen maar niet met de deze! Uiteindelijk een ver weg verhaal. Tot als het naar Italie kwam. Oeps, dat is al een stukje dichterbij. Maar kom, nog ver genoeg, tot als de toeristen na de krokusvakantie terug naar Belgie kwamen, dan was het ineens alle hens aan dek. Heel het land staat op zijn kop. Ineens kan er veel wat eerder jaren duurde en dan nog mislukte.

Als eerste moet de horeca sluiten!!

Wat?? Ongezien, maar toch realiteit. Niemand kan dit geloven en loopt als een kieken zonder kop heen en weer en ziet de ondergang van de wereld naderen.

Er zijn maatregelen getroffen, heel goed voor sommigen, niet genoeg voor anderen. Ieder maakt zijn eigen rekening maar het staat al vast, hier komen we niet uit zonder kleerscheuren.

Ondertussen zijn we al meer dan een maand in lockdown light. Onwaarschijnlijk, maar toch is het zo. De meeste mensen beginnen zo een beetje hun eigen weg te vinden, behalve dan die uitzonderingen, daar zal het nooit lukken en daar heeft dan deze corona situatie niks mee te maken.

We genieten van de vertraging, we passen ons aan, realiseren hoeveel geluk we hebben en dat er meer in het leven is dan altijd maar te werken. Even een adempauze. Maar uiteindelijk beseffen we ook, als we niet werken, geen inkomen. Dus ja, dit is maar tijdelijk en hopen dat we deze zomer nog kunnen redden. Maar we lopen niet vooruit en wachten alle beslissingen af.

We blijven in ons kot.

Ondertussen gaat het leven verder en we zouden geen ondernemer zijn als we niet ondernemen. Velen van de horeca uitbaters hebben van de nood een deugd gemaakt en zijn gestart met take-away. Ik merk dat er velen daarvoor uit hun comfort-zone gekomen zijn. No worry, je bent goed bezig!

Wat na deze crisis?

In die 30 jaar horeca heb ik ook al wat serieuse watertjes doorzwommen, dikwijls aan de afgrond gestaan, maar telkens weer terug kunnen redden. Ik heb niet opgegeven maar heb voor mezelf beslist dat het genoeg was geweest en dat het ook geen schande is om de handdoek in de ring te gooien. Ik heb in schoonheid kunnen afsluiten.

Ik heb dit altijd heel graag gedaan, soms waren er wel mindere dagen, maar bon, ben ook maar een mens hé en moet eerlijk toegeven dat het soms nog kriebelt om zo een koffieshop met smoothies te starten. Alles in take-away. Maar ik moet me tegen mezelf beschermen en neen, ik ga dit niet starten.

Ik heb de keuze gemaakt

Toen ik gestopt ben in 2017 had ik het heel moeilijk maar besefte dat er nog andere dingen waren in het leven dan koffies maken, pannenkoeken bakken en broodjes smeren. Eens te meer realiseerde ik me dat mijn kennis van onschatbare waarde is en dat ik hier wel iets meer moest mee doen.

En dat doe ik ook, mensen die starten met een horeca-zaak of die al een tijdje bezig zijn, help en adviseer ik. Soms heb je gewoon die kleine duw nodig van een objectief iemand met een andere kijk op je zaak.

Ik ben beschikbaar om jullie te helpen en eens te brainstormen over hoe je het wilt aanpakken na heel deze corona crisis. Je zo goed als mogelijk voorbereiden als eenmaal die deuren terug open mogen.

Nu is dit allemaal gratis en zonder verplichtingen , simpel en gewoon omdat je het kan gebruiken en het zal deugd doen dat je voelt dat je hier niet alleen voor staat.
Ik geef je advies op maat en doe dit met alle plezier.

Zit je met een vraag of wil je gewoon eens brainstormen?

Neem zeker contact met me op!

pnevents@telenet.be

0477/93.28.42